Not in United States?

Select your shipping country below.

Not in United States?

Select your shipping country below.

close

New opening hours customer service: Sweden Mon-Thur 9.00-11.00 | Finland Mon-Fri 10.00-14.00 | Germany Mon-Thur 9.00-14.00

« Back
2022-09-01

Sandra byggde sitt hus - på hjul

Att leva ett enklare liv närmare naturen har alltid varit en stor dröm för Sandra. Hennes hus är byggt med möjligheten att både leva "off grid" och kopplas in med ström. På 18kvm har hon lyckats få in precis allt som behövs - till och med ett litet badkar!

🏠 Att bo i ett hus på hjul

Sandra, 30 år, jobbar till vardags som byggnadsingenjör och är även utbildad yogalärare, bloggar och skriver artiklar för tidningen Kloka Hem. Hon bor tillsammans med sin katt Sture på Österlen i sitt egenbyggda lilla hus – på hjul. Att bo på 18 kvm kan stundtals vara utmanande, men för det mesta beskriver Sandra det som underbart. Det kräver att var sak har sin plats och att man håller ganska god ordning, vilket kanske kanske inte passar alla.

- Jag tänker att det är med hus som med kläder; one size doesn’t fit all – och behovet av utrymme kan såklart variera genom livet. Men för min del känns det perfekt!

 

🏠 Förälskelsen till Tiny Houses

Sandra kom i kontakt med Tiny House-konceptet för över tio år sedan och förälskade sig direkt. Sedan dess har hon velat bygga ett eget.

- Det är så mycket som tilltalar mig med dessa hus – dels att de är små, vilket innebär mindre yta att städa, värma upp och underhålla, samtidigt som det går åt mindre resurser att bygga dem. Konceptet stämmer så väl överens med mig och min livsstil.

Friheten anser Sandra vara det bästa – dels ekonomiskt och dels att man kan flytta huset. Hon ser det som ett sätt att frigöra tid, energi och pengar till det som verkligen känns viktigt för henne. Tack vare det lilla huset kan hon både jobba deltid och bo med naturen precis inpå huset, vilket hon längtat efter i många år. 

 

 

🏠 Att bygga sitt hus

I samband med att en längre relation avslutades bestämde Sandra sig för att det var dags att förverkliga sin dröm om ett eget Tiny House. Hon började skissa på planer, göra research och spara undan pengar. Efter 1,5 år var hon redo att börja bygga och sedan tog byggprocessen lika lång tid.

Att få plats med allt man behöver på en så pass liten yta kan verka svårt, men kanske blir det lättare om man som Sandra betraktar Tiny Houses lite som en schweizisk armékniv – där man kan fälla fram och trolla bort olika funktioner efter behov. 

- Jag funderade mycket kring hur jag lever och vilka funktioner och ytor som är viktiga i min vardag. Jag ville skapa en känsla av rymd och öppenhet, ha mycket dold förvaring samt en plats där jag kunde rulla ut min yogamatta. 

Tack vara Sandras yrke har hon en hel del teoretiska kunskaper sedan tidigare, vilket såklart har underlättat för henne. Hennes praktiska kunskaper var i princip obefintliga när hon började bygga, men under resans gång har hon lärt sig mycket och fått en djupare förståelse för byggprocessen - vilket hon även har nytta av i sitt jobb.

- Svårast var framför allt två saker: dels allt som rör tekniska installationer (el, rör, värme, ventilation) och dels att göra så mycket själv. Stundtals har det känts övermäktigt att vara ensam i ett så här stort projekt. Jag har gjort ca 90% själv och agerat såväl arkitekt som inköpare, projektledare, snickare, takläggare, målare, rörmokare, skorstensmontör, osv.

- Det roligaste var att designa och bygga mitt hem från grunden, precis som jag vill ha det. Att kunna välja alla material och ytskikt. Jag har lärt mig otroligt mycket under resans gång och processen har fått mig att växa på många plan. Det känns väldigt tillfredsställande att ha byggt mitt alldeles egna lilla hus. Samtidigt har det varit kul att få jobba med en massa olika material, verktyg och tekniker.

 

🏠 Tiny som toalettlösning
 

Att en liten toalett behövs i ett Tiny House är helt förståeligt och rent av en självklarhet. Varje kvadratmeter är viktig och noga planerad för att få plats med de olika funktioner man är i behov av. Sandra visste från start att hon ville ha en liten, praktisk och snyggt designad urinseparerande torrtoalett – som dessutom går på 12V. I skrivande stund har Sandra använt toaletten i åtta månader och är mycket nöjd.

 

"Tiny uppfyllde alla dessa kriterier, så det var ett lätt val! Den är tyst, luktfri och smidig att tömma. Personligen uppskattar jag insynsskyddet, dock bör man sitta ganska långt bak och med vikten jämnt fördelad över sitsen för att den ska fungera optimalt, men det vänjer man sig snabbt vid."

 

🏠 Granne med naturen

Efter ett decennium och en förälskelse till dessa små hus och till att leva mer hållbart och naturnära, så har Sandras dröm äntligen slagit in. Att bo och leva som hon gör handlar dock inte bara om miljö- och klimatfrågor, utan också om hälsa och välmående. Hon vill kunna hushålla med både yttre och inre resurser – i form av bland annat tid, energi och pengar. Ambitionen är att leva på ett sådant sätt att såväl planeten som kropp och själ, mår så bra som möjligt. 

- Det är en väldigt speciell känsla att bo i ett hus som du byggt själv, där du valt varenda detalj och vidrört minsta skruv. Jag älskar mitt lilla hus!

- Bland det finaste är att vädret, elementen och årstidsväxlingarna blir så tydliga. Så närvarande. Kanske beror det på den begränsade ytan, färre bekvämligheter eller det faktum att jag har naturen precis inpå knuten. Att jag hämtar vatten i dunk, öppnar fönster när det är varmt och hugger ved när kylan tränger sig på. 

Det simpla livet är inte alltid enkelt och visst kan Sandra stundtals sakna vissa bekvämligheter. Men de stjärnklara nätterna, den dansande dimman på ängen utanför, och inte minst lugnet - gör alltsammans värt det. Friheten att dessutom kunna äga sitt hem utan att vara skuldsatt ser Sandra stort värde i.

Så, efter detta fantastiska jobb och resultat blir man mäktad imponerad av att det redan finns nya projekt i tankarna. Det är inte enbart nya projekt till Sandras tiny house, utan byggprojektet gav henne mersmak när det kommer till snickrandet. Bland annat har hon byggt egna utemöbler sen huset blev klart, men det är bara början!

- På sikt skulle jag vilja bygga en liten ved-eldad bastu, en inglasad altan och kanske renovera ett torp.

_ 

Fem tips från Sandra 

> Läs på, inspireras och testa gärna att bo litet/enkelt under en tid.
> Skapa en visionboard och en plan, med tydliga delmål och deadlines.
> Designa utrymmet efter din livsstil och vad som är viktigt för dig.
> Börja nu! Även om du inte känner dig redo (man blir nämligen aldrig det). Skissa, spara pengar och rensa bland prylarna.
> Välj trailer med omsorg. Den ska helst vara låg och bred, ha minst 2 hjulaxlar och klara hög vikt.

 

Vill du se mer? 

👉 Instagram: sandrajunhammar
👉 Blogg: sandrajunhammar.se